Femeile suferă, în general, mult mai des de dureri şi boli inflamatorii cronice, precum fibromialgie sau osteoporoză. În acelaşi timp morfina continuă să fie principalul medicament utilizat pentru tratarea durerii cronice, iar deseori este mult mai puţin eficient în cazul femeilor, notează Science Daily.
,,Studiile clinice au dovedit că femeile necesită o cantitate dublă de morfină faţă de bărbaţi pentru ameliorarea durerii,” afirmrmă Hillary Doyle, absolventă a Institutului de Neuroştiinţă din Georgia. ,,Echipa noastră a analizat posibilele explicaţii pentru acest fenomen, diferenţele microgliilor din creier în funcţie de sex,” adaugă ea.
În cazul pacienţilor sănătoşi, microgliile au ‘cercetat’ creierul pentru posibile semne de infecţii sau patogeni. Atunci când durerea este absentă, morfina interacţionează cu funcţiile normale ale corpului şi este considerat un agent patogen. În urma acestui stimul celulele imune din creier se activează şi eliberează chimicale precum cytokinele care produc inflamaţii.
Pentru a testa modul în care analgezicele şi morfină afectează ambele sexe, Doyle a administrat rozătoarelor femele şi masculi medicamente care inhibă activitatea microgliilor.
,,Rezultatele studiului oferă informaţii importante despre tratamentele de reducere a durerii, acestea sugerează că în timpul tratamentele pentru ameliorarea durerilor la femei ar trebui să fie luate în calcul şi microgliile,” spune Anne Murphy, coautoare a studiului.
Echipa a descoperit că în regiunile implicate în procesarea durerii microgliile sunt mult mai active la femei, decât la bărbaţi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: